Pro zelené a především japonské čaje mám slabost a Matcha patří mezi mé nejoblíbenější.
V Japonsku byla Matcha používána jako lék a elixír po dlouhá staletí než se začala využívat jako čaj
k pravidelnému popíjení. A to pochopitelně formou obřadů díky jedinečnosti tohoto čaje. Zvláštností
tohoto zeleného čaje je, že se 4 týdny před sklizní zastíní pole s čajem a zamezí se přístupu slunečních
paprsků k rostlinám. Tato metoda dává čaji jedinečnou, sytě zelenou, smaragdovou barvu díky
intenzivní produkci chlorofylu. Po sklizni se pouze pečlivě vybrané čajové lístky spaří, usuší a nařežou
tak aby se z lístků odstranily žilky. Poté jsou lístky důkladně mleté žulovými kameny. Touto metodou
se v čaji uchovávají všechny zásadní složky kvalitního zeleného čaje jako vitamíny, minerály a
antioxidanty. Celá výroba je pečlivě sledována a pouze ti nejlepší japonští farmáři znají tajemství
celého procesu.
Doba pokročila a díky velké oblíbenosti jedinečných přírodních produktů nebo takzvaných
superpotravin, mezi které matcha jednoznačně patří, už není pití čaje matcha předmětem pouze
čajových obřadů nebo ceremoniálů. Původně se totiž matcha podávala za tepla a v misce se prášek
rozšlehával speciální metličkou. Dnes můžeme matchu jednoduše nasypat do shakeru, zalít studenou
vodou a během chvilky máme studenou, osvěžující variantu.
Hlavním přínosem pití čaje matcha je vysoký obsah antioxidantů, kterých s trochou nadsázky díky
dnešnímu stylu života nikdy není dost. Antioxidanty podporují obranyschopnost organismu bojem
proti volným radikálům, respektive zabraňují oxidaci buněk. Kromě této prevence mají i řadu
pozitivních vlivů na lidský organismus. Z antioxidantů má matcha zásadní obsah katechinů
(121mg/1g). Nejsilnějším katechinem je EGCG (Epigallokatechingallát), což je bioaktivní polyfenol
zeleného čaje. Obsah v 1 gramu matcha čaje je 66mg. Zkratku EGCG můžete často vidět u doplňků
výživy s obsahem zeleného čaje. Tedy alespoň u těch, kde množství není pouze stopové. Informace,
že obsahuje například 200mg extraktu zeleného čaje, nemá žádnou souvislost se skutečným obsahem
EGCG. Její hlavní efekt (tedy kromě funkce antioxidantu-je mnohonásobně účinnější než vit.C, E, beta
karoten a další) z pohledu sportu je termogenní účinek, tedy podpora spalování tuků.
Matcha má také povzbuzující účinky a to díky látce zvané theofylin. Všichni jistě známe způsob
fungování kofeinu..rychlý nástup účinku, nepříliš dlouhá doba působení a při častých a vysokých
dávkách je odeznívání účinků (tzv. dojezd) spojené s depresí, podrážděností, roztěkaností apod. Jen
tak pro zajímavost, právě proto se do předtréninkových suplementů přidávají další látky jako např.
citrulín, které tyto vedlejší účinky mírní.
Theofylin v matche funguje jinak. Nástup povzbuzení je pozvolný a hlavně dlouhotrvající (3-6 hodin).
Nejedná se o tak znatelné „nakopnutí“ jako u kofeinu, ale účinek poznáte na postupném přívalu
energie, na lepším soustředění a i dojezd je pozvolný a není doprovázený žádnými nepříjemnými
stavy jako u kofeinu.
Pozitvní vlivy matha čaje můžete navíc využít v širokém spektru možného použití. Je samozřejmě
vhodný k pití a to jak teplé tak i studené variantě. Matcha se ale také s velkou oblibou přidává do
různých potravin a jídel. Můžete ji použít při pečení, ke tvorbě různých koktejlů, smoothies a kdekoliv
jinde vás jen napadne. Recepty a nápady jak matchu používat můžete najít na webových stránkách
výrobce http://www.matchatea.cz/recepty/.
Sám jsem vyzkoušel celou řadu odrůd a kvalitativních tříd čajů matcha, některé opravdu velmi drahé,
některé levnější a osobně mi nejvíce sedí produkt Bio matcha tea Harmony. Výborná chuť, dobrá
rozpustnost i za studena, velmi dobrá cena za 20 balíčků po 1,5 gramech čaje (340 Kč). Díky ceně a
rozpustnosti je tato matcha vhodná ke každodennímu popíjení.
Pokud jste ještě čaj matcha nezkoušeli, určitě vyzkoušejte a pokud jste už zkusili a odradila vás velmi
intenzivní chuť zeleného čaje, vyzkoušejte Matcha tea harmony a určitě budete také spokojení.